Znaczenie beczek w winiarstwie. Jakie beczki są najlepsze?

Dojrzewanie w beczce jest niezbędne dla wielu win i innych rodzajów alkoholu. Smak trunku może zależeć od konkretnego gatunku użytego drewna, dlatego winiarze od stuleci dopasowują odpowiednie gatunki do swoich win.

Drewniane beczki do przechowywania żywności pojawiły się już kilka stuleci przed naszą erą, ale w winiarstwie na stałe zagościły w pierwszym wieku przed naszą erą. Przez dwa tysiąclecia wykorzystywano najróżniejsze gatunki drewna, w tym jodłę, sekwoję, sosnę, akcję, kasztanowiec jadalny, drewno sandałowe… Jednak w winiarstwie najpopularniejszym i wciąż stosowanym rodzajem drewna są trzy gatunki dębu: biały, szypułkowy i bezszypułkowy.

Drewno sezonuje przez około rok, zanim wykona się z niego klepki na beczkę. Ważnym etapem produkcji beczek jest i wypalanie od środka drewnem dębowym, co zapewnia alkoholowi właściwe oddychanie. Od porowatości, elastyczności, ilości przenikającego powietrza, walorów aromatycznych i tanicznych zależy efekt końcowy. To samo wino w beczkach z różnych gatunków drewna będzie smakowało odmiennie, dlatego dobre jakościowo dębowe beczki są towarem, który nigdy nie straci na znaczeniu i wartości.

dębowe beczki na wino

dębowe beczki na wino