Winnica. Najlepszy terroir do uprawy winorośli

winnica na zboczuJakość i smak wina zależą od wielu czynników, z których rodzaj szczepu wcale nie musi być najważniejszy. Szeroko rozumiany terroir ma zasadnicze znaczenie dla produkcji wina, dlatego założenie winnicy powinna poprzedzać drobiazgowa analiza miejsc o potencjalnie najlepszych ku temu warunkach.

Winorośl wymaga ciepłego, łagodnego klimatu, dobrego nasłonecznienia i odpowiedniego nawodnienia.
Winorośl nie ma dużych wymagań glebowych. Najlepiej rośnie na glebach dobrze przepuszczalnych i magazynujących ciepło. Mogą być to nawet gleby V i VI klasy, które nie nadają się pod inne uprawy i przeznacza się je na zalesianie. Dobre będą gleby umiarkowanie żyzne, nie bardzo wilgotne. Nie nadają się te ciężkie, zbite, z wysokim poziomem wód gruntowych.  Najlepsze będą tereny rozciągające się nad rzekami.

Odpowiednim miejscem do założenia winnicy będą wzgórza i pagórki o wystawie południowej i południowo-wschodniej, gwarantujące dostęp do jak największej ilości światła i ciepła, a przy tym osłaniające rośliny od północnych wiatrów. Ważne jest też położenie ponad strefą, w której najczęściej występują mgły i przymrozki, ponieważ winorośl jest wrażliwa na zimno.

Wpływ na winnicę będzie mieć również lokalna fauna i flora, a w szczególności mikroflora. Ją również należy wziąć pod uwagę wybierając miejsce na winnicę i rodzaj szczepów.

winoroślWspółcześnie, gdy wiele wiadomo o najlepszych warunkach dla winnicy, można dobrze zbadać teren pod potencjalną uprawę. Zmniejszy to znacząco szanse na nieudane plony, ale nigdy nie da stuprocentowej pewności, że dane miejsce będzie naprawdę dobre.