Uprawa winorośli w Polsce

Założenie małej winnicy w Polsce, aby produkować wino na własne potrzeby, jest możliwe właściwie na terenie całego kraju. Przy niewielkiej uprawie można pozwolić sobie na kompromisy i znaleźć kilka arów ziemi blisko własnego miejsca zamieszkania. Nasze wino ma szansę być dobrej jakości, jeśli będziemy dbali o uprawę, ale nigdy nie dorówna trunkowi pochodzącemu z gron wyhodowanych w najbardziej sprzyjających warunkach. Jeśli jednak winnica ma zająć większy obszar, a my chcemy na niej zarobić, należy starannie wybrać jak najlepszą lokalizację. Na co trzeba wówczas zwrócić uwagę?

  • Okres wegetacji (ilość dni z temperaturami powyżej 5 st. Celsjusza) w Polsce waha się od 190 do 230 dni. Winorośl jednak ma wyższe wymagania – długość jej okresu wegetacyjnego liczba dni od średniego terminu wystąpienia na wiosnę średnich dobowych temperatur powyżej 10 st. C, do średniego terminu pierwszych jesiennych przymrozków. Najwyższy wskaźnik odnotowuje się w okolicach Zielonej Góry i Płaskowyżu Tarnowskiego.
  • Nawet niewielkie przymrozki (-2 stopnie) źle wpływają na owocowanie, a większe (poniżej -4 stopni) mogą całkowicie pozbawić szans na plony.
  • Średnie temperatury: wymagania to minimum 8 stopni przez cały rok, 14 stopni w okresie wegetacji i 17 stopni w najcieplejszym miesiącu, do tego suma aktywnych temperatur powyżej 2500 stopni. Takie warunki spełniają południowo-zachodnie rejony Polski, zwłaszcza okolice Krakowa, Wrocławia, Poznania, Gorzowa Wielkopolskiego i Zielonej Góry.
  • Wysokość nad poziomem morza: w Polsce klimat powyżej 300-350 m n.p.m. jest już zbyt ostry na uprawę winorośli i częściej występują tam przymrozki. Jednak osłonięte od wiatru i nasłonecznione zbocza mogą okazać się znacznie lepsze niż płaski, bardziej nizinny teren…
  • Wielkość opadów: 500-600 mm, które to warunki Polska spełnia.
  • Rozkład opadów: ważne, aby było ich więcej w okresie wzrostu, a mniej jesienią ponieważ sprzyjają grzybom i pleśnią oraz ogólnie gorszej jakości owoców. Tu wymagania spełnia m. in. Poznań i Zielona Góra.
  • Winorośl ma niewielkie wymagania glebowe, które spełni wiele terenów w Polsce. Należy pamiętać, że nawet w obrębie kilku kilometrów kwadratowych ziemie mogą się znacznie od siebie różnić.
  • Wspomniane w poprzednim wpisie odpowiednie nasłonecznienie i położenie na południowych zboczach ma w naszym klimacie ogromne znaczenie, ponieważ nasz klimat jest ostrzejszy niż na zachodzie Europy, gdzie łatwiej o dobry teren pod uprawę.
  • Niewielkie enklawy w dolinach Wisły i Odry mają wyjątkowo korzystny mikroklimat, nawet jeśli znajdują się daleko od terenów, które z reguły uważa się za najlepsze pod uprawę.
  • Nachylenie zbocza. Już nachylenie o 15 stopni daje 20% więcej ciepła we wrześniu niż na równinie. 30 stopni nachylenia daje go aż o 60% więcej w tym miesiącu, przy czym w najcieplejszym okresie roku jest to tylko o 8% więcej niż na równinach.