Akcesoria do ciast – patery, szpatułki i inne

Pieczenie ciast to popularne hobby. Samodzielnie przygotowywanie słodkich wypieków jest tańsze, niż kupowanie ich w cukierni, a do tego przynosi wiele satysfakcji. Żeby jednak w domu wypiekać ciasta to potrzebne są odpowiednie akcesoria, nie tylko do samego przygotowywania słodkości, ale też do jego ozdabiania czy przechowywania. Dzięki temu wypieki będą smaczne, ale też ładne i długo świeże.

Elegancka patera na desery

patera na ciasto z kloszemZ pewnością rzeczą niezbędną w każdej kuchni będzie elegancka patera na ciasto z kloszem. Jest to produkt dwa w jednym, bo jednocześnie służy do serwowania ciasta na przyjęciach (patera), jak i do przechowywania ciasta (klosz jest szczelny i zapobiegnie wysychaniu ciasta czy nasiąkaniu zapachem). Do wyboru są patery szklane, metalowe (metalowa podstawa i szklany klosz) lub plastikowe. Te ostatnie będą najszybciej się niszczyły, szybko pojawia się na nich zarysowania. Metal i szkło są zdecydowanie lepszymi tworzywami na patery. Warto zaznaczyć, że są patery płaskie (można je chować w lodówce), jak patery na nóżce (idealne do stawiania na stole podczas przyjęcia, ponieważ są widoczne z daleka i ułatwiają krojenie ciasta). Druga przydatna rzecz do wypieków ciasta to wszelkiego rodzaju szpatułki, wałki i trzepaczki. Przydają się one zarówno do przygotowania ciasta, jak i do jego dekorowania. Płaska szpatułka z ząbkami, czy falami sprawdzi się do wykonywania wzorów na kremie.

patera na ciasto z kloszemMały wałek przyda się przy wałkowaniu masy cukrowej, niezbędnej do wykonania tortu w stylu angielskim. Trzepaczki i mieszadełka sprawdzają się wtedy, kiedy trzeba przygotować małą ilość kremu czy lekkiego ciasta i nie warto używać miksera. Przydadzą się też wtedy, kiedy trzeba coś delikatnie pomieszać tylko do połączenia się składników. W domowej kuchni cukiernika amatora przydadzą się także akcesoria do zdobienia ciast. Rękawy cukiernicze z różnymi końcówkami będą służyć do nakładania kremu na szczyt i boki tortu. Szablony służą to wykonywania wzorów z produktów sypkich oraz płynnych. Wystarczy przyłożyć szablon na górę tortu i posypać go kakao lub cukrem pudrem by stworzyć piękny wzór. Elastyczne szablony można tez przykładać do boków tortu z masą cukrową i pomalować go jadalnymi farbkami, brokatem, czy płynną czekoladą.

Bez dwóch zdań cukiernik-amator powinien zaopatrzyć się w wiele sprzętów kuchennych. Są to patery, wałki, rękawy cukiernicze i wiele innych. Im więcej mamy sprzętu tym większe pole do popisu podczas przygotowywania i dekorowania ciast. Specjalistyczne produkty można dostać przede wszystkim w sklepach internetowych, w dobrej cenie.